Dennis Hopper Är Död!

Dennis Hopper har avlidit

Dog i sviterna av prostatacancer
Skådespelaren och Hollywoodstjärnan Dennis Hopper har avlidit i sviterna av prostatacancer.
Hopper, som blev 74 år gammal, är känd för roller i filmer som Apocalypse Now och Easy Rider.
– Han kunde spela jävligt otrevlig och riktigt vidrig som i Blue Velvet, säger Nils-Petter Sundgren.

Dennis Hopper avled i sitt hem i dag. Enligt vännen Alex Hitz var Dennis Hopper omgiven av sin familj och vänner i dödsögonblicket under morgonen.
1969 slog han igenom som regissör i jätteframgången Easy Rider. Det var kamraten Peter Fonda som erbjöd Dennis Hoppes att regissera filmen.

Två Oscarsnomineringar
Dennis Hoppers karriär gick ner kraftigt under slutet av 1970-talet och början av -80 då han var tvångsintagen för missbruksproblem.
Hopper vann aldrig någon Oscar men nominerades två gånger, dels för bästa biroll i filmen Hoosiers från 1986, dels för bästa manus till Easy Rider 1970, året priset delades ut.

”Många minnesvärda roller”
Jens Peterson är Aftonbladets filmexpert.
– Dennis Hopper var väldigt bra tycker jag och hade inflytande som regissör och även som skådis. Som ung spelade han mot en lika ung James Dean i Ung Rebell.
– Han var färgstark och profilerad och gjorde många minnesvärda roller som skurk, framför allt, det var han väldigt bra på, säger Jens Peterson.

”Uppstickarattityd”
Nils-Petter Sundgren är inne på samma linje som Jens Peterson.
– Det kom inte oväntat eftersom han varit sjuk så länge. Han var en stark personlighet i Hollywood från -70 talet, trotsig och rebellisk, säger Nils-Petter Sundgren och fortsätter:
– Han hade en uppstickarattityd inom filmen, det var han och samtida Jack Nicholson som stack upp och vågade utmana. Han var även i Stockholm och gjorde stort intryck på folk under Stockholm filmfestival.

Hur blir han ihågkommen?
– Det som stannar kvar i filmhistorien är ju hans tidiga roller, exempelvis Easy Rider där han åker motorcykel med Jack Nicholson. Men han var intensiv och kunde spela jävligt otrevlig, som i Blue Velvet. Där var han ju riktigt vidrig. Han var en bra skurk, type casted. Och han hade utseendet för det också.
– Dennis Hopper var stor i Hollywood och kommer att bli ihågkommen. Men han var inte lika stor som Jack Nicholson, i mina ögon den allra största.
(Källa)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0