Nytt Liv, Nya Tag !

Mitt nya liv börjar nu! Det har gått en vecka sen jag gjorde en Gastrik Bypass, för er som inte vet vad det är så är det en magsäcksoperation, som hjälper överviktiga personer att gå ner i vikt. Nu kanske ni sitter och tänker men vad fan det går att träna/banta bort det så varför välja en operation.
Visst det går att träna/banta bort det för vissa personer, och för andra funkar det inte.. Jag har försökt i ett antal år med det men det kom alltid tillbaka, så detta var min sista utväg... Jag stod mellan att välja operationen eller att få alla sjukdomar en överviktigt person kan få.


Vad är en Gastrik Bypass (GB)?
Det är ett operativt ingrepp där magsäcken förminskas för att patienten ska gå ner i vikt. Förminskingen av magsäcken är väldigt stor, dom tar bort 90% av magsäcken och kopplar om tarmarna så att det går fortare för maten att lämna ditt system. Det kan med följa vissa komplikationer och bieffekter när man gör denna operartion och du måste ha vissa kriterier för att får göra denna operation.

Kriterier
♦ Ett riktvärde för en gastrisk bypass-operation är att man ska ha ett BMI på 40 eller högre men  vid överviktsrelaterade sjukdomar (t ex typ 2-diabetes, hjärtbesvär, ledbesvär sömnapné etc) kan man rekommendera operationen redan vid ett BMI på 35.
♦ Du ska tidigare ha försökt gå ner i vikt med medicinsk övervakning - t ex med kost, motion, läkemedel - men inte ha lyckats bibehålla viktminskningen.
♦ Du ska inte ha andra sjukdomar som orsakar övervikten, t ex hormonsjukdomar.
♦ Du ska vara villig att göra ett livslångt åtagande för uppföljning och att följa omfattande kost-  och motionsanvisningar samt medicinska anvisningar.
♦ Det ska inte finnas några medicinska eller psykologiska hinder för narkos eller operation.
♦ Det får inte finnas något alkohol- eller narkotikamissbruk.
♦ Det krävs minst 6 veckors rökstopp före operationen.

Komplikationer
Ibland kan läckage uppstå från magsäck och ut i bukhålan varpå ett nytt ingrepp krävs. Som vanligt i samband med operationer så finns alltid en infektionsrisk.

Bieffekter
De vanligaste bieffekterna uppstår då patienten ätit för fort eller tuggat maten dåligt. Då kan illamående och kräkningar uppstå. Även så kallad dumpning kan drabba patienten. Det är ofarligt men obehagligt och uppstår då maten kommit ner för fort i tunntarmen. Dumpning yttrar sig genom yrsel, kallsvettningar och ökad hjärtfrekvens. Diarréer kan uppstå då för fet mat har ätits. Efter en tids viktnedgång kan hudveck av överskottshud uppstå. Denna överskottshud kan avlägsnas kirurgiskt vilket normalt diskuteras med läkare efter cirka två år.
Andra bieffekter är mindre känning av leder, diabetes, social fobi, depression, et.c.

Livet efter operationen
Efter operationen går det endast att äta 1½-2 deciliter mat per portion; vikten rasar därför fort. Det är inte onormalt att patienten minskar 15 kilo under första månaden. Det är viktigt att äta rätt och på jämna tider under dagen. Mellan de vanliga måltiderna ska mellanmål intas. Det är också viktigt att maten tuggas väl. Eftersom näringsupptaget till viss del minskas så måste den opererade också äta oftare än en ickeopererad, åtminstone till att börja med. Patienten behöver oftast ta kosttillskott, detta i samarbete med den lokala vårdcentralen.
I snitt tappar opererade personer 61,2 % av sin övervikt.


Så nu börjar verkligen mitt nya liv. Jag har haft tur som inte har råkat ut för några komplikationer eller så, jag mår helt utmärkt trotts att det bara har gått en vecka sen jag opererades..






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback





RSS 2.0